Gęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :)
Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z jabłkami i majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Wypróbujecie koniecznie :)
SKŁADNIKI
1 podwójna pierś gęsi z kością
(około 1 kg)
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
7 łyżek otartego majeranku
3 winne jabłka
PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy solankę - w dwóch litrach przegotowanej, ostudzonej wody rozpuszczamy łyżkę soli. Wkładamy do niej pierś i wstawiamy na noc do lodówki.
Pierś osuszamy i nacinamy skórę (w kratkę). Kładziemy na suchej i zimnej patelni (bez usuwania kości) skórą do dołu. Rozgrzewamy patelnię i na małym ogniu wytapiamy jak najwięcej tłuszczu, aż do zrumienienia skórki. Przekładamy na parę minut na drugą stronę.
Studzimy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z 6 łyżkami majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem i powstałą mieszanką nacieramy gęś. Odstawiamy na godzinę.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Doprawiamy pieprzem i pozostałą łyżką majeranku. Kładziemy gęś skórą do góry.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
Zmniejszamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Następnie zdejmujemy przykrywkę, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez około 20 minut.
Upieczone mięso odłączamy od kości. Piersi kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem, podajemy z jabłkami i ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Duży wybór brytfann - gęsiarek do pieczenia znajdziecie TU - KLIK!
Inne przepisy na gęś:
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną
źródło inspiracji
wtorek, 10 listopada 2015
Pierś z gęsi pieczona na jabłkach
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję , pozdrawiam również :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie ukończyłem danie dodałem modrej kapusty i kluski śląskie degustacja za chwilę
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że posmakuje :)
Usuń