Tym razem do klasycznego guacamole dodałam pomidora i trochę cebulki - w połączeniu z wieloziarnistym chlebem wyszło pyszne i zdrowe śniadanie :)
SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Przy pomocy łyżki wyciągamy miąższ i przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidora drobno pokrojonego w kostkę (bez skóry i gniazd nasiennych). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy np. z ulubionym pieczywem. Smacznego :)
A tę piękną deskę własnoręcznie wypaliła dla mnie córka :)
Ja jestem na tak, chętnie skorzystam i zrobię takie :)
OdpowiedzUsuń