piątek, 9 października 2015

Smażone kanie panierowane

Najlepsza opcja podania kani :)
Pamiętajmy tylko  o spożywaniu tych grzybów z pewnego źródła, jeśli się nie znamy :)
Ja mam kanie zawsze z ogrodu moich Rodziców, a w lesie, choć jestem nawet w 99 % pewna, że to kanie - pozwalam im mimo wszystko rosnąć dalej :)

kanie
SKŁADNIKI

kanie
jajka 
mleko
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE
kanieUsuwamy nogi grzybów i oczyszczamy kapelusze. Jeśli są duże kroimy na ćwiartki.
Panierujemy kanie - najpierw w mące, później w jajku wymieszanym z mlekiem (2-3 łyżki mleka na jedno jajko) przyprawionym solą i dość sporą ilością pieprzu. Na końcu w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju (średni ogień) po kilka minut z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionym pieczywem. 
 
Smacznego :) 

kanie smażone
panierowane grzyby

4 komentarze: