- zawsze się udaje i wszystkim smakuje :)
SKŁADNIKI (na foremkę 24x28cm)
500 g śliwek
2 szklanki mąki
kostka masła (200g)
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kardamonem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania dodajemy partiami mąkę na przemian z masłem. Dolewamy olejek waniliowy i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście skórką do dołu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Uwielbiam ciasta owocowe, a to wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńi takie też jest :)
UsuńApetyczne! Czuję jego zapach:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobiłam dzisiaj bardzo podobne ciasto. Takie proste a jakie pyszne.
OdpowiedzUsuńPrawda? :)
UsuńPycha! Z moim ukochanym kardamonem... :)
OdpowiedzUsuńMozna bez kardamonu?
OdpowiedzUsuńJasne, może być też cynamon 😀
OdpowiedzUsuń