Sos z grzybów leśnych w towarzystwie mięsa kurczaka to idealny dodatek do placków :)
SKŁADNIKI
Na sos:
500g grzybów leśnych
(ewentualnie pieczarek)
1 duża cebula
200 ml śmietany 18%
pęczek dymki
600 g piersi kurczaka
sól
pieprz
słodka papryka
olej do smażenia
Na placki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w rondlu na oleju. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy razem pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy śmietanę i posiekaną dymkę (część możemy zostawić do przybrania).
Odstawiamy.
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos grzybowy i gotujemy kilka minut na małym ogniu.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Cebule również ścieramy na małych oczkach.
Możemy też zetrzeć warzywa w malakserze przy użyciu nakładki tarki i całość lekko zmiksować.
Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju cienkie, chrupiące placki.
Gotowe placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z gorącym sosem.
Smacznego :)
A super patelnie do Waszej kuchni znajdziecie TU - KLIK!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz