Spróbujcie pieczonej dyni z dodatkiem sera corregio, szałwii, czosnku i chili.
Świetna jesienna przekąska :)
1 kg dyni hokkaido
80 g bułki tartej
8 łyżek oliwy
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
10 listków szałwii
5 łyżek sera corregio
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w łódeczki. Bułkę tartą mieszamy z czterema łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Papryczkę (bez pestek) i czosnek drobno siekamy. Układamy dynię w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałą oliwą. Posypujemy czosnkiem, chili i listkami szałwii.
Wierzch posypujemy bułką tartą i serem. Zapiekamy przez około 35-40 minut (aż dynia będzie miękka). Od razu podajemy. Smacznego :)
Pychota :)
OdpowiedzUsuń