czwartek, 22 października 2015

Czerwone curry z kurczaka i mango

Przepyszne tajskie curry z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i mango. 
Słodko - pikantna rozkosz dla podniebienia.
Inspirowane przepisem Roberta Makłowicza.
Jeśli lubicie tajską kuchnię - koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :)

SKŁADNIKI
500 g mięsa z udek kurczaka
(mogą być też piersi)
2 szt. dojrzałego mango
tajskie curry1 puszka mleczka kokosowego
(400 ml)
2 łyżki czerwonej pasty curry
3 cm kawałek świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 kłącze trawki cytrynowej
(gdyby nie była dostępna 
można pominąć)
1-2 czerwone papryczki chili
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1 limonki
świeża kolendra
2-3 woreczki ryżu jaśminowego

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojony w cienkie talarki imbir  oraz obraną i posiekaną trawkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę - gotujemy około 7 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy papryczkę pokrojoną w cienkie paski (bez pestek).
Doprawiamy sokiem z limonki,cukrem i sosem rybnym. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut.
Podajemy z ryżem jaśminowym i posypujemy kolendrą. Mega pyszne :) Smacznego!!!


curry z kurczakiem
kuchnia tajska
curry



 

1 komentarz:

  1. Kurczak z mango, brzmi świetnie. Lubie połączenie mięsa z owocem. Dzięki curry danie będzie rozgrzewało. Muszę to wypróbować.
    Dziękuje za odwiedziny i wyśmienity przepis na kolorowy jesienny obiad.
    Pozdrawiam, Sylwia :)

    OdpowiedzUsuń