Pyszne, szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z gruszkami.
Mocny, kakaowy smak przełamany słodkością gruszki sprawia, że ciasto znika w niebywałym tempie:)
Polecam, szczególnie teraz, gdy sezon na gruszki w pełni :)
SKŁADNIKI
120 g miękkiego masła
10 płaskich łyżek cukru trzcinowego
3 jajka
10 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
1 tabliczka czekolady deserowej
4 małe gruszki
PRZYGOTOWANIE
W malakserze ucieramy masło z 8 łyżkami cukru na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę.
Mieszamy całość łyżką.
Wylewamy do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy dookoła na cieście.
Posypujemy pozostałymi 2 łyżkami cukru.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Smacznego :)
P.S. Zamiast cukru można użyć ksylitol - wtedy 6 łyżek do ciasta i już nie ma potrzeby posypywania góry - z ksylitolem zmniejszam też czas pieczenia do ok. 30-35 minut :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
źródło inspiracji
sobota, 10 października 2015
Czekoladowe ciasto z gruszkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz