Proste składniki, pyszny efekt końcowy :)
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
600 g ulubionej kiełbasy
(u mnie krakowska)
3 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
330 ml śmietany 18%
250 g żółtego sera
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżka tymianku
(najlepiej świeżego)
papryka słodka mielona
sól morska
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy i kroimy cienkie w talarki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę i przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzamy i posypujemy tymiankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy 1/3 ziemniaków, połowę kiełbasy z cebulą, znów ziemniaki, kiełbasę i ostatnią warstwę ziemniaków.
Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Całość wylewamy na wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego :)
Mimo ładnego podania, zapiekanka sama w sobie wygląda nieapetycznie
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest mega smaczna- proszę wypróbować przepis, a na pewno zmieni Pan/Pani zdanie :)
UsuńGenialne i proste
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń