Ratatouillle (ratatuj) - pyszne bezmięsne danie rodem z Prowansji.
Łatwy przepis na jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa - w pełni :)
SKŁADNIKI
1 duży bakłażan
2 małe cukinie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 małe pomidory
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
tymianek
liść laurowy
sól
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa myjemy (pomidory sparzamy i obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy cukinię, bakłażana i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dwoma łyżkami ziół prowansalskich i łyżeczką tymianku. Dorzucamy liść laurowy i przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Pilnujemy jednak, żeby ich nie rozgotować - mają pozostać chrupiące.
Smacznego :)
piątek, 4 września 2015
Ratatouille
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
lubie takie jednogarnkowe dania :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńjaka jest kaloryczność dania?
dokładnie nie odpowiem, ale ponieważ to same warzywa i trochę oliwy - to kaloryczność jest bardzo niska :)
Usuń