Pyszny keks z jabłkami i bakaliami - proste ciasto z jabłkami, które wyjdzie każdemu.
Wilgotny, orzechowo-migdałowy, naprawdę łatwy jabłecznik :)
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki płatków migdałowych
5 niedużych jabłek
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym jajku, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę.
Kiedy masa będzie gładka dodajemy siekane orzechy, migdały i obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Całość mieszamy łyżką. Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Do ciasta można też dodać rodzynki :)
czwartek, 3 września 2015
Orzechowo-migdałowe ciasto z jabłkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda na cudownie wilgotne, pycha! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZnam ten przepis i polecam. Szybko i smacznie.
OdpowiedzUsuńCiesz się że smakuje!
Usuń