poniedziałek, 14 września 2015

Makaron z kurczakiem i cukinią

Otrzymałam ostatnio w przesyłce od Lidla (w ramach tygodnia azjatyckiego) makaron do woka. Błyskawicznie się go robi - wystarczy dodać do podsmażonego mięsa czy warzyw - dodać bulion i po 5 minutach jest gotowy. Postanowiłam wczoraj go wykorzystać, ale nie miałam ochoty na żadne wschodnie danie. Rozejrzałam się po kuchni - cukinia, pomidorki, bazylia. Dokupiłam kurczaka i mozzarellę. I co wyszło?
Proste, szybkie, aromatyczne  danie. Pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i ciągnącym się serem :)
A jeśli nie macie makaronu do woka - ugotujcie osobno zwykły makaron (pomijając dodawanie bulionu). 

SKŁADNIKI (na 4 osoby)
1 duża podwójna pierś z kurczaka
kurczak1 mała cukinia
3 ząbki czosnku
400 ml bulionu
250g makaronu do woka
150g pomidorków koktajlowych
125g mozzarelli (po odsączeniu)
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz 
2 łyżki oliwy/oleju

PRZYGOTOWANIE
cukiniaW woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na dużym ogniu. Cukinię myjemy i kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw (wyrzucamy część z pestkami). Dorzucamy do kurczaka, przyprawiamy tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy 3-4 minuty, aż cukinia trochę zmięknie. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy makaron i zmniejszamy ogień. Mieszamy często przez ok. 5 minut, aż makaron będzie miękki. Na koniec dorzucamy posiekaną bazylię, mozzarellę pokrojoną w kostkę i pomidorki przekrojone na połówki. Całość mieszamy chwilkę, aż ser się rozpuści i od razu podajemy. Smacznego :)

makaron z kurczakiemkurczak przepisy

Zapraszam na fanpage FB  oraz Instagram


5 komentarzy: