Proste i aromatyczne danie :)
SKŁADNIKI
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki curry
2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 papryczka chili
1 puszka krojonych pomidorów
400 ml bulionu
1 puszka ananasa
sól
pieprz
olej do smażenia
3 woreczki brązowego ryżu
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem
i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju (najlepiej w woku). Odkładamy kurczaka na bok i na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę przypraw. Smażymy razem 2-3 minuty. Dodajemy posiekane chili, pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kurczaka. Zmniejszamy ogień i dusimy całość przez 15 minut. 5 minut przed końcem dorzucamy ananasa pokrojonego w kostkę. Dodajemy ryż. Mieszamy i podajemy. Smacznego :)
A w którym momencie dodajemy ananasa?
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam. Dzięki za czujność :)
UsuńGosiu dawno do Ciebie nie zaglądałam, widzę że nadal serwujesz same pyszności. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńPani Gosiu,widzę same pyszne i dietetyczne smakołyki.Będę do Pani zaglądać.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
Usuń