SKŁADNIKI
500g borowików
2 szklanki ryżu arborio
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
1l gorącego bulionu warzywnego
150g startego parmezanu
1 pęczek pietruszki
1 łyżeczka tymianku
sól morska
pieprz świeżo mielony
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE
Risotto przygotowujemy tuż przed podaniem - nie nadaje się do odgrzewania.
Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż.
Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty.
Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki masła, 2/3 parmezanu, mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty. Rozkładamy na głębokie talerze, posypujemy posiekaną natką i pozostałym parmezanem. Od razu podajemy. Smacznego :)
Jeśli ktoś nie lubi natki, można z powodzeniem zastąpić ją szczypiorkiem - też smakuje wyśmienicie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz