piątek, 18 września 2015

Brązowy ryż z ciecierzycą

Pyszne, wegetariańskie danie rodem z kuchni arabskiej :)
Miłośnicy mięsa mogą wkroić sobie np. smażoną/grillowaną pierś kurczaka.
Danie dzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :)

SKŁADNIKI (dla 2 osób)
ryż1 woreczek brązowego ryżu
400g ciecierzycy z puszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3-4 łodygi selera naciowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3 łyżki posiekanej kolendry
sól morska
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
ciecierzycaCebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy razem na małym ogniu prze około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kuminem i sokiem z cytryny. Dorzucamy ciecierzycę i ugotowany ryż. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą. Mieszamy chwilę, aż ciecierzyca się zagrzeje. Od razu podajemy. Smacznego :)

ciecierzyca
kolendra
 źródło inspiracji

2 komentarze:

  1. ze zdjęcia wynika, że użyto ciecierzycy a w przepisie jest soczewica

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O juz poprawiam błąd, w tytule jest dobrze, a potem mnie poniosło z tą soczewicą, oczywiście chodziło o cieciorke :)

      Usuń