poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Krewetki grillowane z czosnkiem i chili

Pyszne, bardzo aromatyczne krewetki z grilla. 
Mimo, iż nie należą do najtańszych dań, warto czasem trochę przyrządzić ze względu na ich fantastyczny smak :)

krewetki
SKŁADNIKI
500g świeżych krewetek królewskich
1 papryczka chili
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny 
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz świeżo mielony




PRZYGOTOWANIE
Krewetki obieramy: usuwamy głowę i pancerz z odnóżami - pozostawiając  pancerz na ogonie.
Nacinamy krewetki i usuwamy  żyłki. 

krewetkiobieranie krewetek

 Myjemy i przekładamy do miski. Papryczkę i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do krewetek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Mieszamy i wkładamy do lodówki na min. pół godziny.

krewetki


 Grillujemy na rozgrzanym grillu po około 3 minuty z każdej strony. 

krewetki grillowane

krewetki


Smacznego :)

krewetki
krewetki
krewetki




2 komentarze:

  1. Uwielbiam krewetki :) Jeszcze lubię na koniec okrasić je oliwą i skropić cytryną. Dobry jest jeszcze sos/dip pomaranczowo-limonkowy do krewetek. Warto spróbować. Jak założę swojego bloga to wrzucę przepis, ale myślę, że każdy jest wstanie go zrobić eksperymentując :)

    OdpowiedzUsuń