Mimo, iż nie należą do najtańszych dań, warto czasem trochę przyrządzić ze względu na ich fantastyczny smak :)
SKŁADNIKI
500g świeżych krewetek królewskich
1 papryczka chili
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE
Krewetki obieramy: usuwamy głowę i pancerz z odnóżami - pozostawiając pancerz na ogonie.
Nacinamy krewetki i usuwamy żyłki.
Myjemy i przekładamy do miski. Papryczkę i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do krewetek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Mieszamy i wkładamy do lodówki na min. pół godziny.
Grillujemy na rozgrzanym grillu po około 3 minuty z każdej strony.
Smacznego :)
Uwielbiam krewetki :) Jeszcze lubię na koniec okrasić je oliwą i skropić cytryną. Dobry jest jeszcze sos/dip pomaranczowo-limonkowy do krewetek. Warto spróbować. Jak założę swojego bloga to wrzucę przepis, ale myślę, że każdy jest wstanie go zrobić eksperymentując :)
OdpowiedzUsuńKocham owoce morza
OdpowiedzUsuń