wtorek, 28 lipca 2015

Sałatka szopska

Bułgarska sałatka popularna na całych Bałkanach  - w Czarnogórze podawana jest raz w wersji z papryką (najczęściej białą) raz bez :) 
Oryginalny bałkański ser możemy zastąpić dobrej jakości fetą :) 
Jeśli jej jeszcze nie znacie, koniecznie wypróbujcie...

sałatka
SKŁADNIKI (dla 2 osób)
2 duże pomidory
1 długi ogórek szklarniowy
1 mała cebula czerwona
opcjonalnie 1 biała papryka
180g fety
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
sól morska
świeżo mielony pieprz 
czarne oliwki do przybrania

PRZYGOTOWANIE
sałatka z pomidorem
Pomidory i obranego ogórka kroimy w kostkę. Jeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę
i przystrajamy oliwkami. Smacznego :) 


Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!


sałatka bałkańska
sałatka byłgarska




 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam szopska sałatę .

    OdpowiedzUsuń
  2. No zobaczymy jak będzie smakowała gdy mi ją przyrządzi żonka z synkiem bebulinkiem

    OdpowiedzUsuń