Jak już pewnie wiecie cukinia to moje ulubione letnie warzywo - na blogu jest wiele przepisów z jej wykorzystaniem. Dzisiaj chyba najprostszy przepis - cukinia grillowana podawana z dipem czosnkowym. Polecam jako pyszną, niskokaloryczną przekąskę :)
SKŁADNIKI
1 średnia cukinia (około 200g)
2 łyżki pikantnej oliwy
(lub zwykła oliwa+szczypta chili)
3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
kilka listków mięty
świeżo mielony pieprz
sól morska
PRZYGOTOWANIE
Cukinię przekrawamyy na pół, po czym kroimy w dość grube słupki. Solimy i skrapiamy oliwą.
Grillujemy na złoto. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi listkami mięty i zmielonym pieprzem. Cukinię maczamy w dipie i pałaszujemy ze smakiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz