Makaron w towarzystwie szpinaku, kurczaka i pieczarek - propozycja na pyszny obiad :)
SKŁADNIKI (na 4 duże porcje)
400g makaronu tagliatelle
1 duża podwójna pierś kurczaka
6 średnich pieczarek
300 g świeżego szpinaku
(może być też mrożony)
2 ząbki czosnku
100 g serka ricotta
50 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kurczaka pozbawiamy tłuszczu i błon. Kroimy w kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Szpinak myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoto. Dorzucamy pieczarki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, dorzucamy serek i śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerze. Smacznego :)
poniedziałek, 29 czerwca 2015
Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo, ale to bardzo lubię makaron z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńpycha nawet bez kurczaka tylko z większą ilością pieczarek:)
OdpowiedzUsuńWiem, też tak czasem robię :) pozdrawiam
UsuńNie dodawałam jeszcze nigdy pieczarek do szpinaku, ale na pewno spróbuję, bo musi to być pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuń