SKŁADNIKI (na foremkę 28x24 cm)
1 szklanka mleka
2 łyżki żelatyny
600g twarogu z wiaderka
2/3 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
2 żółtka
125 g miękkiego masła
250 g herbatników maślanych
250 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
PRZYGOTOWANIE
Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy.
Ser, masło, cukry i żółtka miksujemy przez kilka minut na gładką masę (u mnie w malakserze).
Dodajemy ostudzone mleko, mieszamy i wstawiamy do stężenia na ok. pół godziny do lodówki.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka maślane. Zalewamy masą serową i układamy kolejną warstwę herbatników. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na ciastkach. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Pyszny sernik bez pieczenia gotowy.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Fajny serniczek. W sam raz na upały :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńNa zdjęciach cudo! Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, pycha :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam,wspaniały sernik.Wyszedł identyczny, jak na zdjęciu. Dziękuję za przepis. Następny będzie jabłecznik.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował. Jabłecznik też wychodzi pyszny :)
UsuńPozdrawiam
Pycha :D Dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, smacznego :)
UsuńDziś będę szyła ten serniczek
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie
dziś moja próba, robię z galaretką cytrynową i mirabelkami (bez pestek oczywiście).
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda naprawdę fenomenalnie! Będe chciała je z pewnością zrobić z Twojego przepisu w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuńCzy można dać kg/mowe wiaderko twarogu?
OdpowiedzUsuńMożna
Usuń