czwartek, 11 czerwca 2015

Pikantna sałatka z grillowanymi szparagami, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Wczoraj (w dniu swoich imienin :)) dostałam paczkę niespodziankę od Lidl Polska.
Było w niej wiele fajnych produktów z trwającego właśnie w Lidlu Tygodnia włoskiego. Postanowiłam wykorzystać kilka z nich do przygotowania kolacji imieninowej dla moich bliskich. I tak właśnie powstała sałatka z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą :)

SKŁADNIKI
Szparagi250 g cienkich zielonych szparagów
150 g mozzarelli mini (po odsączeniu)
garść suszonych pomidorów 
(pomodori secchi Italiamo)
3 plastry szynki parmeńskiej
8 pomidorków cherry
oliwa z oliwek (Italiamo)
spray chili (Italiamo z Lidla)
lub oliwa z pikantą papryczką
(albo oliwa+szczypta chili)
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Sałatka z mozzarellą Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na cztery części. Na patelni grillowej podsmażamy na łyżce oliwy (bez części z główkami) przez 3-4 minuty. Dokładamy główki i grillujemy razem jeszcze przez 3 minuty. Studzimy.
Mozzarellę odsączamy, suszone pomidory kroimy na małe kawałki, pomidorki cherry na połówki. Szynkę parmeńską kroimy w krótkie paseczki. Mieszamy ser, szynkę i wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i spryskujemy sprayem chili (2-3 razy). Smacznego :)


Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!


Sałatka z szynką parmeńską
Sałatka z suszonymi pomidorami
Szparagi




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz