Polskie truskawki już na straganach, smaczne w coraz lepszych cenach :)
Z okazji Dnia Dziecka wymyśliliśmy deser z serkiem mascarpone z nutą cytryny
i ciasteczkami owsianymi z orzechami.
Wyszło pysznie, orzeźwiająco, truskawkowo ...
SKŁADNIKI (na 3 porcje)
200g truskawek
250g serka mascarpone
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
3 łyżeczki cukru waniliowego
80g ciasteczek owsianych z orzechami
(kupnych lub z tego przepisu)
listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Serek mascarpone mieszamy z jogurtem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasteczka kruszymy na małe kawałki. Truskawki kroimy na plasterki. W pucharkach lub szklankach układamy warstwy deseru : 2 łyżki mascarpone, połowa ciasteczek i truskawek, łyżka mascarpone, pozostałe ciastka i truskawki. Całość ozdabiamy listkami mięty i schładzamy przez godzinę w lodówce. Smacznego :)
poniedziałek, 1 czerwca 2015
Deser z truskawkami, mascarpone i ciasteczkami owsianymi
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pycha! :)
OdpowiedzUsuń