Pyszny, orzeźwiający, niskokaloryczny chłodnik na letnie dni :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
2 sztuki awokado
4 małe ogórki (ok. 700g)
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu warzywnego
200 ml maślanki
sok z limonki
sól morska
świeżo mielony pieprz
szczypta chili
listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę i bulion oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty. Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
W sam raz na upały :) Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńświetny chłodnik!
OdpowiedzUsuńTylko gdzie teraz kupić prawdziwą maślankę? To co sprzedają w sklepach nawet koło maślanki nie stało. Ani smaku ani żadnej wartości.
OdpowiedzUsuń