Makaron w towarzystwie szpinaku, kurczaka i pieczarek - propozycja na pyszny obiad :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje) 400g makaronu tagliatelle 1 duża podwójna pierś kurczaka 6 średnich pieczarek 300 g świeżego szpinaku (może być też mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g serka ricotta 50 ml śmietanki 30% sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka pozbawiamy tłuszczu i błon. Kroimy w kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Szpinak myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoto. Dorzucamy pieczarki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, dorzucamy serek i śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerze. Smacznego :)
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na moje ulubione szybkie kanapki - z rukolą, awokado i łososiem wędzonym. Uzupełnieniem jest szklanka soku owocowego lub warzywnego. 5 minut i mamy pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie :)
SKŁADNIKI (dla 1 osoby) 2 kromki pełnoziarnistego chleba 2 łyżeczki śmietankowego serka kanapkowego 1 mała garść rukoli 1/2 dojrzałego awokado 1 mały plaster łososia wędzonego na zimno sok z cytryny pieprz cytrynowy
PRZYGOTOWANIE
Kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym. Rukolę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy na serek. Awokado obieramy i połowę kroimy na plasterki. Układamy na kanapkach i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na górę kładziemy kawałki łososia. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym.
Podajemy ze szklanką ulubionego pasteryzowanego soku owocowego, owocowo-warzywnego lub warzywnego. 300 sekund i pożywne, bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze i witaminy śniadanie gotowe :) Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie "Sok to bogactwo witamin, substancji
odżywczych i minerałów" organizowanym przez Krajową Unię Producentów Soków
Fantastyczna sałatka dla miłośników bobu. Spróbujcie ciekawego połączenia z suszonymi pomidorami :)
SKŁADNIKI 1/2 kg bobu 1 mała czerwona cebula 10 szt. suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy bazyliowej (lub zwykłej + kilka listków posiekanych listków bazylii) sól pieprz
PRZYGOTOWANIE Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w małą kostkę - podobnie pomidory. Dodajemy do bobu. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy powstały sos solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Mieszamy i gotowe :) Smacznego! Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
PRZYGOTOWANIE Jajka ubijamy z mąką i solą. Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Przekładamy na drugą stronę, dodajemy pod spód drugą łyżeczkę masła i smażymy na złoto. Banana obieramy i kroimy na plasterki. Układamy na omlecie i oprószamy cynamonem. Składamy na pół i od razu podajemy. Smacznego :) 1 porcja - 397 kcal - białko 16 g - tłuszcze 19 g - węglowodany 39 g - błonnik 4 g Zapraszam na Instagram i fanpage na FB
Przecudowna, aromatyczna i pełna smaków sałatka z pieczonej fety i grillowanych warzyw. Można ją przygotować na patelni w domu, lub na grillu (podpiekając fetę owiniętą w folię aluminiową).
SKŁADNIKI 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 150 g pomidorków koktajlowych 300 g dobrej jakości sera feta (najlepiej pokrojonej w kostkę) 3 łyżki oliwy czosnkowej (przepis tutaj) lub oliwa+ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku zioła prowanslaskie
PRZYGOTOWANIE Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, papryki w cienkie paski. Warzywa grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy. Cukinię wcześniej solimy. Pod koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Fetę odsączamy, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż się lekko zapiecze. Dodajemy fetę do warzyw i całość doprawiamy jeszcze ziołami. Przepyszna sałatka gotowa:)
Smacznego :) Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy i obieramy z pierwszych liści. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 25-30 minut. Masło roztapiamy w garnuszku i mieszamy z bułką tartą. Kapustę odcedzamy, kroimy w plastry i polewamy bułką tartą z masłem. Smacznego :)
Świetne pieczarki faszerowane z grilla - alternatywa dla typowych dań grillowych :) Oczywiście można je również upiec w piekarniku (15-20 min. w 200 stopniach)
SKŁADNIKI
400g dużych pieczarek (najlepsze z Lidla - bardzo duże do grillowania właśnie) 1 dymka 3 plasterki szynki 1/2 kulki mozzarelli (lub 70g sera żółtego) sól, pieprz oliwa z oliwek szczypta chili (lub oliwa z ostrą papryczką) kilka listków sałaty PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy. Odrywamy nóżki. Dymkę siekamy (zostawiamy trochę szczypiorku do ozdoby). Na odrobinie oliwy smażymy dymkę, pokrojone nóżki pieczarek i szynkę. Po paru minutach zdejmujemy z patelni. Dodajemy drobno pokrojony ser, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili (lub ostrą oliwą). Pieczarki skrapiamy oliwą i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Następnie nadziewamy farszem i grillujemy do momentu, aż ser w farszu się rozpuści. Podajemy na liściach sałaty i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego :)
Pyszna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie (albo deser :)). Zdrowy, niskokaloryczny koktajl z truskawek i maślanki z dodatkiem otrębów owsianych. Spora dawka witamin, wapnia i błonnika. Korzystajmy w sezonie truskawkowym :)
SKŁADNIKI
1 szklanka maślanki 100 g truskawek 2-3 łyżki otrębów owsianych
PRZYGOTOWANIE
Składniki koktajlu miksujemy i od razu podajemy. Możemy oczywiście dosłodzić według własnych preferencji. Smacznego :)
Pyszny, orzeźwiający, niskokaloryczny chłodnik na letnie dni :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
2 sztuki awokado 4 małe ogórki (ok. 700g) 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 200 ml maślanki sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta chili listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę i bulion oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty. Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
SKŁADNIKI (na 1 porcję) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie karmelowa) szklanka zimnego mleka gałka lodów waniliowych opcjonalnie bita śmietana
PRZYGOTOWANIE Łyżeczkę kawy wsypujemy do wysokiej szklanki. Zalewamy około 2 łyżkami gorącej wody. Dodajemy szklankę zimnego mleka, lody i bitą śmietanę. Smacznego :)
Kolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto.
SKŁADNIKI (na foremkę 28x24 cm) 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny 600g twarogu z wiaderka 2/3 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka 125 g miękkiego masła 250 g herbatników maślanych 250 g truskawek 2 galaretki truskawkowe
PRZYGOTOWANIE
Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy. Ser, masło, cukry i żółtka miksujemy przez kilka minut na gładką masę (u mnie w malakserze). Dodajemy ostudzone mleko, mieszamy i wstawiamy do stężenia na ok. pół godziny do lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka maślane. Zalewamy masą serową i układamy kolejną warstwę herbatników. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na ciastkach. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pyszny sernik bez pieczenia gotowy.
Smacznego :) Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Wczoraj (w dniu swoich imienin :)) dostałam paczkę niespodziankę od Lidl Polska. Było w niej wiele fajnych produktów z trwającego właśnie w Lidlu Tygodnia włoskiego. Postanowiłam wykorzystać kilka z nich do przygotowania kolacji imieninowej dla moich bliskich. I tak właśnie powstała sałatka z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) SKŁADNIKI 250 g cienkich zielonych szparagów 150 g mozzarelli mini (po odsączeniu) garść suszonych pomidorów (pomodori secchi Italiamo) 3 plastry szynki parmeńskiej 8 pomidorków cherry oliwa z oliwek (Italiamo) spray chili (Italiamo z Lidla) lub oliwa z pikantą papryczką (albo oliwa+szczypta chili) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na cztery części. Na patelni grillowej podsmażamy na łyżce oliwy (bez części z główkami) przez 3-4 minuty. Dokładamy główki i grillujemy razem jeszcze przez 3 minuty. Studzimy. Mozzarellę odsączamy, suszone pomidory kroimy na małe kawałki, pomidorki cherry na połówki. Szynkę parmeńską kroimy w krótkie paseczki. Mieszamy ser, szynkę i wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i spryskujemy sprayem chili (2-3 razy). Smacznego :) Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Uwielbiam połączenie cukinii z łososiem. Do tej pory była to zwykle cukinia grillowana. Tym razem pomyślałam, że można by moje ukochane warzywo nafaszerować łososiem, dodałam mozzarellę i warzywa i wyszło naprawdę pyszne danie. Polecam - wypróbujcie ten przepis.
SKŁADNIKI ( na 4 porcje - 1 porcja - 2 łódeczki - tylko 306 kcal)
4 niewielkie cukinie 150g łososia wędzonego (na zimno) 2 kulki mozzarelli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 duży pomidor 2-3 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano
PRZYGOTOWANIE
Cukinie myjemy, odcinamy końce i przekrawamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ. Mozzarellę, łososia i warzywa kroimy w małą kostkę i mieszamy w misce. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Napełniamy cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Zapiekamy przez 20-30 minut. Smacznego :)
Porcja dla 1 osoby - 2 łódeczki cukinii - 306 kcal - białko - 23,7 - tłuszcz - 18,2 - węglowodany - 16,1 g - błonnik - 4,75
PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Przekrawamy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę.Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną i wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy jajka szczypiorkiem i fetą pokrojoną w kostkę, po czym przykrywamy do całkowitego ścięcia jajek. Smacznego :)
Polskie truskawki już na straganach, smaczne w coraz lepszych cenach :) Z okazji Dnia Dziecka wymyśliliśmy deser z serkiem mascarpone z nutą cytryny i ciasteczkami owsianymi z orzechami. Wyszło pysznie, orzeźwiająco, truskawkowo ...
SKŁADNIKI (na 3 porcje) 200g truskawek 250g serka mascarpone 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 3 łyżeczki cukru waniliowego 80g ciasteczek owsianych z orzechami (kupnych lub z tego przepisu) listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Serek mascarpone mieszamy z jogurtem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasteczka kruszymy na małe kawałki. Truskawki kroimy na plasterki. W pucharkach lub szklankach układamy warstwy deseru : 2 łyżki mascarpone, połowa ciasteczek i truskawek, łyżka mascarpone, pozostałe ciastka i truskawki. Całość ozdabiamy listkami mięty i schładzamy przez godzinę w lodówce. Smacznego :)