czwartek, 28 maja 2015

Steki z antrykotu

Dzisiejszy przepis na steki - to przepis i wykonanie mojego Męża :)
Moje tylko zdjęcia i degustacja - pycha :)
Bez zbędnego zadęcia i filozofii robienia steków - bez termometrów, mierzenia poziomu wysmażenia itp... Wychodzą  nie przesmażone, ale też nie krwiste :)
Pyszne i proste steki wołowe :)

stekiSKŁADNIKI

steki z antrykotu wołowego
(grubości ok. 2,5 cm - z tłuszczem :))
sól
pieprz 
łyżka masła na jeden stek
 


PRZYGOTOWANIE
Steki (w temperaturze pokojowej) kładziemy na mocno rozgrzany grill (u nas płyta - temp. na max). Smażymy po 3 minuty z każdej strony - odwracamy tylko raz - nie nakłuwając widelcem - najlepiej przy pomocy łopatki. Po zdjęciu z grilla doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy stek kładziemy łyżkę masła i zawijamy w folię aluminiową na 4-5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

steki z grilla
steki z antrykotu



4 komentarze: