Dzisiejszy przepis na steki - to przepis i wykonanie mojego Męża :)
Moje tylko zdjęcia i degustacja - pycha :)
Bez zbędnego zadęcia i filozofii robienia steków - bez termometrów, mierzenia poziomu wysmażenia itp... Wychodzą nie przesmażone, ale też nie krwiste :)
Pyszne i proste steki wołowe :)
SKŁADNIKI
steki z antrykotu wołowego
(grubości ok. 2,5 cm - z tłuszczem :))
sól
pieprz
łyżka masła na jeden stek
PRZYGOTOWANIE
Steki (w temperaturze pokojowej) kładziemy na mocno rozgrzany grill (u nas płyta - temp. na max). Smażymy po 3 minuty z każdej strony - odwracamy tylko raz - nie nakłuwając widelcem - najlepiej przy pomocy łopatki. Po zdjęciu z grilla doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy stek kładziemy łyżkę masła i zawijamy w folię aluminiową na 4-5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Fajny przepis, właśnie takie lubię nie krwiste i nie przesmażone :)
OdpowiedzUsuńmy też :)
UsuńCU-DOW-NE !!!
OdpowiedzUsuńno i mieso musi byc dojrzale czyli takie po 14 dniach
OdpowiedzUsuń