poniedziałek, 11 maja 2015

Razowe tagliatelle z pesto z jarmużu

Bardzo szybki, prosty i smaczny makaron z pesto jarmużowym. 
Doskonały pomysł na błyskawiczny i zdrowy obiad.

jarmużSKŁADNIKI
350 g pełnoziarnistego tagliatelle
3 szklanki jarmużu 
(mytego, bez twardych ogonków)
150-200 ml oliwy z oliwek
2 łyżki tartego parmezanu + do posypania
(może być inny twardy ser)
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie  zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przy odcedzaniu odlewamy 1/3 szklanki wody, w której się gotował. 
pestoSłonecznik prażymy na suchej patelni. 
Jarmuż, słonecznik i 2 łyżki parmezanu miksujemy i dolewamy oliwę - do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy pesto na patelnię/do garnka, dolewamy wodę z makaronu. Mieszamy. Podgrzewamy. Przekładamy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy z pesto.
Rozkładamy na talerze i posypujemy serem. Smacznego :) 


makaron z jarmużem
makoron z jarmużowym pesto źródło inspiracji




2 komentarze:

  1. jeszcze nie jadłam jarmużu, a już dawno chciałam spróbować, poczekam aż pojawi się na targu świeży, bo jakoś marketowemu w woreczku nie ufam

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto, smacznie, zdrowo i zielono! :)

    OdpowiedzUsuń