poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą

Rabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :)

SKŁADNIKI
tarta200 g mąki tortowej
100 g zimnego masła
(najlepiej wsadzić na 10 min. do  zamrażarki
a potem zetrzeć na tarce)
200 g cukru pudru
2 jajka
350g truskawek
350g rabarbaru
1/2 szklanki bułki tartej
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Z przesianej mąki, masła, 100g cukru pudru i dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy np.suchą fasolę, by tarta się nie wybrzuszyła.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni
piekarnika na około 20 minut - by się zarumieniła. (5 min. przed końcem zdejmujemy folię z fasolą)
truskawki i rabarbar


Truskawki kroimy wzdłuż na połówki, rabarbar w małą kostkę. Na podpieczoną tartę  wysypujemy bułkę tartą, by wchłaniała sok z owoców. Układamy dookoła truskawki, na które wysypujemy rabarbar. Pieczemy kolejne 20 minut.



beza
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo - po łyżce - pozostałe 100g cukru pudru. Wykładamy pianę na owoce i wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika. 





Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego :)


Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
ciasto z bezątarta z truskawkami 

tarta z rabarbarem
ciasto z truskawkami





 

7 komentarzy:

  1. ojej ślinka po kostki, muszę w końcu kupić ten rabarbar :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z podanych składników wyszło mi bardzo kruche ciasto, które nie dałosię rozwałkować. Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może ciasto nie było dobrze wyrobione, trzeba je jednak wyrabiać szybko, ewentualnie dodać więcej mąki. I porządnie schłodzić, pozdrawiam

      Usuń