Szybkie danie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :)
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
350g makaronu razowego spaghetti
pęczek bazylii (standardowa
doniczka marketowa :))
4 łyżki orzeszków piniowych
(mogą być też pestki z dyni)
2 ząbki czosnku
tarty parmezan
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Obrywamy listki bazylii i wrzucamy do blendera. Dodajemy orzeszki, 4 łyżki parmezanu, oliwę
i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Miksujemy na gładką masę - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę oliwy. Przekładamy pesto do odcedzonego makaronu, dokładnie mieszamy.
Podajemy na podgrzanych talerzach. Możemy jeszcze posypać parmezanem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz