poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Spaghetti z bazyliowym pesto

Prosto i pysznie - czyli przepis na spaghetti z pesto bazyliowym.
Szybkie danie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :)

spaghettiSKŁADNIKI (dla 4 osób)
350g makaronu razowego spaghetti
pęczek bazylii (standardowa
doniczka marketowa :))
4 łyżki orzeszków piniowych
(mogą być też pestki z dyni)
2 ząbki czosnku
tarty parmezan
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól

PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Obrywamy listki bazylii i wrzucamy do blendera. Dodajemy orzeszki, 4 łyżki parmezanu, oliwę 
i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Miksujemy na gładką masę - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę oliwy. Przekładamy pesto do odcedzonego makaronu, dokładnie mieszamy.
Podajemy na podgrzanych talerzach. Możemy jeszcze posypać parmezanem. Smacznego :)


pesto

pesto bazyliowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz