Zupki chińskiej z proszku, czy torebki nigdy nie jadłam - i nie zjem :)
Wymyśliłam jednak własny - błyskawiczny przepis na zupę chińską.
Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła.
SKŁADNIKI
1 duża pierś z kurczaka
350g mrożonej mieszanki chińskiej
1-1,5 l bulionu warzywnego
3-4 łyżki słodkiego sosu chili
(u nas 4 i jest moc!)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
125g chińskiego makaronu
(chow mein)
sól, pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Pierś myjemy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą
i pieprzem i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i sos sojowy
i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos chili i ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy chiński makaron
i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego :)
Moje smaki . Uwielbiam takie zupy
OdpowiedzUsuńMy bardzo :)
UsuńW tej chwili gotuję .Będzie pyszna.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że taka była :)
Usuńpozdrawiam
Wszelkie zupy uwielbiam, ale te z azjatyckim pazurem najbardziej.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra.Robiliśmy dwa dni z rzędu. Zamiast sosu słodkiego dałem słodko - pikantny i pół łyżki naszego octu,ale i tak pycha.
OdpowiedzUsuńSłodki sos chili to właśnie sos słodko-pikantny :)
UsuńMy też bardzo lubimy tę zupę :) pozdrawiam
Jest sos słodki chili i sos słodko - pikantny. Ale oki, bardzo dobra zupka.
OdpowiedzUsuńDla mnie jak chili to już pikantny :) smacznego :)
Usuńwitaj! 1 duża pierś z kurczaka to 2połówki kurczaka?
OdpowiedzUsuńduża pierś z kurczaka waży 200 g :) pozdrawiam
UsuńNa ile porcji wystarczą podane proporcje?
OdpowiedzUsuń4 duże talerze , lub 6 mniejszych porcji :)
UsuńDziękuję :)
UsuńProszę bardzo i życzę smacznego
Usuń