Klasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :)
W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;)
SKŁADNIKI
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
2 łyżki śmietany lub jogurtu
natka pietruszki
2 woreczki ryżu (np. basmati)
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Włoszczyznę zalewamy 5-6 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem około kwadrans. Gotową zupę miksujemy razem z jogurtem/śmietaną. Dodajemy ryż. Podajemy posypaną posiekaną natką.
Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
Ulubiona zupa mojej córci!
OdpowiedzUsuńblendujemy wszystkie warzywa tak?
OdpowiedzUsuńTak, a na końcu dodajemy ryż i natkę :)
Usuń