SKŁADNIKI
125g masła
125g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 jajka
200g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2-3 duże jabłka
1 łyżeczka roztopionego masła
cynamon
PRZYGOTOWANIE
W malakserze ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukry, olejek i sól. Następnie po jednym jajku - za każdym razem ucierając po pół minuty. Mąkę przesiewamy
z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy na cieście. Pędzelkiem smarujemy jabłka roztopionym masłem i oprószamy cynamonem.
Pieczemy około 45 minut - w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Wygląda bombowo! :)
OdpowiedzUsuńCzy takie upieczone jabłko jest wystarczająco miękkie, żeby móc normalnie jeść ciasto widelcem/łyżeczką? :)
dariawkuchni.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńTak, jabłko mimo jasnego wyglądu jest miękkie :)
pozdrawiam
Bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń