Moja pierwsza (!) - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :)
SKŁADNIKI
700g szynki lub łopatki wieprzowej
250g ciecierzycy
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
1 puszka pomidorów (krojonych)
100ml białego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cukru
2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę namaczamy przez noc. Odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie przez godzinę. Wrzucamy na sitko. Z mięsa usuwamy tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) i wyciągamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek wraz ze słodką papryką. Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion, dodajemy ciecierzycę, zioła, cukier, liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Ewentualnie dosmaczamy solą
i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)
Takiego gulaszy jeszcze nie jadłam. Pyszny musi być.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam pierwszy raz i zdecydowanie do powtórzenia :)
Usuń