SKŁADNIKI
200g glass noodles lub makaronu
sojowego, albo ryżowego
1 cm imbiru
2 dymki
3 ząbki czosnku
250 mieszanki owoców morza
mała puszka pędów bambusa (225g)
1 czerwona papryka
2 łyżki białego sezamu
sos sojowy
sos rybny
chili w proszku
masło
PRZYGOTOWANIE
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, by zmiękł.
W woku rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy posiekane dymki, starty imbir i posiekany czosnek. Po kilku minutach dorzucamy owoce morza, 4 łyżki sosu sojowego i łyżkę sosu rybnego. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzone pędy bambusa i sezam. Przyprawiamy szczyptą chili. Smażymy kilka minut,,aż owoce morze będą miękkie. Dorzucamy makaron i mieszamy. Smacznego :)
Bardzo lubię takie połączenia smakowe, do tego danie wygląda niezwykle atrakcyjnie i kusząco :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń