PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości.Gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody (wrzucamy na osolony wrzątek ze szczyptą cukru - i gotujemy 8 minut od momentu ponownego zagotowania się wody). Na maśle przygotowujemy jajka sadzone z solą i pieprzem. Odcedzone szparagi polewamy stopionym masłem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Kładziemy jajka na szparagi. Możemy posypać parmezanem. Oprószamy posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii. Podajemy solo lub z ciemnym pieczywem. Smacznego :)
1 porcja - 215 kcal - białko - 10,5 g - tłuszcz - 17,9 g - węglowodany - 5,1 g - błonnik - 1,9 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Prosty, bardzo pyszny fit przepis na kaszę jaglaną - z warzywami na patelnię z dodatkiem kapsaicyny w postaci chili - idealny przepis dla dbających o linię :)
SKŁADNIKI
2 woreczki kaszy jaglanej 450g warzyw na patelnię po włosku (takie z saszetką przypraw) lub inne warzywa bez ziemniaków i ulubione przyprawy 1 papryczka chili 2 pomidory koncentrat pomidorowy sól, pieprz oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa i doprawiamy. Papryczkę kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy razem z papryką na patelnię i dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Dosmaczamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą. Smacznego :)
Pyszny przepis na tagliatelle z zielonymi szparagami. Śmietanowo- serowy sos doskonale komponuje się z chrupiącymi szparagami. Polecam :)
SKŁADNIKI 350g tagliatelle 1 pęczek zielonych szparagów 2 małe cebule 200g śmietany 30% 200g tartego sera corregio (lub innego twardego sera) sól pieprz oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na dużej patelni. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Jeśli nie są to młode, cienkie warzywa - obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na 2 cm kawałki. Odkładamy główki, resztę wrzucamy na patelnię, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu i smażymy na małym ogniu przez 15-20 minut. W tym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę z serem do utworzenia gęstego sosu. Na patelnię dorzucamy główki szparagów i smażymy 1-2 minuty. Zalewamy sosem. Makaron odcedzamy (zachowując 5-6 łyżek wody, którą dodajemy do sosu). Odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Całość mieszamy. Od razu podajemy. Oprószamy na talerzach świeżo mielonym pieprzem. Smacznego :)
PRZYGOTOWANIE Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy wyjąć wcześniej kilka szparagów i pokroić na kawałki dla ozdoby). Dodajemy śmietankę roztrzepaną z żółtkami.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Pyszny krem szparagowy gotowy. Smacznego :) Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
Rabarbarjuż na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :)
SKŁADNIKI 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki a potem zetrzeć na tarce) 200 g cukru pudru 2 jajka 350g truskawek 350g rabarbaru 1/2 szklanki bułki tartej szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Z przesianej mąki, masła, 100g cukru pudru i dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy np.suchą fasolę, by tarta się nie wybrzuszyła. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 20 minut - by się zarumieniła. (5 min. przed końcem zdejmujemy folię z fasolą)
Truskawki kroimy wzdłuż na połówki, rabarbar w małą kostkę. Na podpieczoną tartę wysypujemy bułkę tartą, by wchłaniała sok z owoców. Układamy dookoła truskawki, na które wysypujemy rabarbar. Pieczemy kolejne 20 minut. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo - po łyżce - pozostałe 100g cukru pudru. Wykładamy pianę na owoce i wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika.
Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego :) Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Pełnoziarniste penne z dodatkiem łososia i rukoli. Aromatyczne, zdrowe i przepyszne danie :)
SKŁADNIKI
350 g pełnoziarnistego penne 300 g śmietanki 30% 200 g łososia wędzonego (najlepiej w kawałku, wędzony na gorąco ) 2 duże garście rukoli sól pieprz cytrynowy
PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron. Przekładamy makaron z powrotem do garnka i dodajemy kremówkę oraz 4 łyżki wody z makaronu. Mieszamy, aż śmietanka zacznie bulgotać Zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy łososia podzielonego na kawałki oraz rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ( jeśli sos będzie za gęsty dodajemy więcej wody ). Całość mieszamy. Od razu podajemy, smacznego :)
Pyszna dawka energii i witamin - super propozycja na drugie śniadanie :)
SKŁADNIKI ( na 2 porcje) 1 pomarańcza 1 banan 2 garście szpinaku 1 łyżka otrąb owsianych woda mineralna do rozcieńczenia
PRZYGOTOWANIE Wyciskamy sok z pomarańczy. Miksujemy z bananem i szpinakiem. Dodajemy otręby i wodę mineralną do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego :)
Klasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;)
SKŁADNIKI
2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pół łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki śmietany lub jogurtu natka pietruszki 2 woreczki ryżu (np. basmati) PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Włoszczyznę zalewamy 5-6 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem około kwadrans. Gotową zupę miksujemy razem z jogurtem/śmietaną. Dodajemy ryż. Podajemy posypaną posiekaną natką. Smacznego :) Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
Prosto i pysznie - czyli przepis na spaghetti z pesto bazyliowym. Szybkie danie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :)
SKŁADNIKI (dla 4 osób) 350g makaronu razowego spaghetti pęczek bazylii (standardowa doniczka marketowa :)) 4 łyżki orzeszków piniowych (mogą być też pestki z dyni) 2 ząbki czosnku tarty parmezan 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Obrywamy listki bazylii i wrzucamy do blendera. Dodajemy orzeszki, 4 łyżki parmezanu, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Miksujemy na gładką masę - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę oliwy. Przekładamy pesto do odcedzonego makaronu, dokładnie mieszamy. Podajemy na podgrzanych talerzach. Możemy jeszcze posypać parmezanem. Smacznego :)
PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukry, olejek i sól. Następnie po jednym jajku - za każdym razem ucierając po pół minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy na cieście. Pędzelkiem smarujemy jabłka roztopionym masłem i oprószamy cynamonem. Pieczemy około 45 minut - w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :) Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Pyszny i bardzo sycący gulasz z ciecierzycą. Moja pierwsza (!) - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI
700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Ciecierzycę namaczamy przez noc. Odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie przez godzinę. Wrzucamy na sitko. Z mięsa usuwamy tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) i wyciągamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek wraz ze słodką papryką. Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion, dodajemy ciecierzycę, zioła, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Ewentualnie dosmaczamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)
Pyszny, orzeźwiający koktajl bananowy z maślanki i mrożonych bananów - doskonały na ciepłe dni, które nadchodzą wielkimi krokami :) Propozycja na drugie śniadanie lub deser. Oczywiście można wykorzystać "zwykłe" banany :)
SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja -232 kcal) 2 mrożone banany (banany obieramy ze skórki, kroimy w pasterki i mrozimy) 2 szklanki maślanki 2 płaskie łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Składniki koktajlu miksujemy na gładko i wypijamy, póki zimne :) Smacznego !!!
1 porcja - 232 kcal - białko - 9,6 g - tłuszcze - 4 g - węglowodany - 42,2 g - błonnik - 4,1 g
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w poszukiwaniu ciekawych smaków. Zupki chińskiej z proszku, czy torebki nigdy nie jadłam - i nie zjem :) Wymyśliłam jednak własny - błyskawiczny przepis na zupę chińską. Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła.
SKŁADNIKI
1 duża pierś z kurczaka 350g mrożonej mieszanki chińskiej 1-1,5 l bulionu warzywnego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili (u nas 4 i jest moc!) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 125g chińskiego makaronu (chow mein) sól, pieprz olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE Pierś myjemy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i sos sojowy i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos chili i ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy chiński makaron i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego :)