SKŁADNIKI
250 g masła
5 dużych jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
lukier :
2/3 szklanki cukru pudru
łyżka soku z pomarańczy
opcjonalnie łyżka wódki
pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE
W malakserze ucieramy jajka z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką.
Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut.
Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki polewamy babkę lukrem. Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Jaka dostojna baba
OdpowiedzUsuńSuper baba, nie mogę się juz doczekać świat :)
OdpowiedzUsuńSuper, muszę wypróbować bo cytrynową bardzo lubię a pomarańczowej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń