1 kg szynki wieprzowej
3 łyżki musztardy delikatesowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka płynnego miodu
3/4 szklanki piwa
PRZYGOTOWANIE
Szynkę myjemy i usuwamy tłuszcz i żyłki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz piwa) mieszamy i zalewamy mięso. W zamkniętym pojemniku wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy do rękawa i wlewamy piwo. Wstawiamy zamknięty rękaw do naczynia żaroodpornego lub blaszki i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie rozcinamy rękaw, by mięso się zrumieniło a sos zredukował. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Domowa szynka gotowa :)
Smacznego :)
Bardzo apetyczna :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Beatko :)
UsuńPiwa to potrzeba tak ze 2 szklanki - 3/4 szklanki do pieczenia a reszta do popicia tego pysznego mięska :-) :-)
OdpowiedzUsuńa w przepisie nie ma wogóle soli, czy solimy mięso???
OdpowiedzUsuńNie solimy :) i zapewniam,że jest pyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń