SKŁADNIKI
1 duży batat (ok.450g)
1/2 kg marchewki
1 duża cebula
1 czerwona papryczka chili
2 łyżeczki pikantnej pasty curry
400 ml mleka kokosowego
1/3 szklanki bulionu warzywnego
750ml wody
1 łyżka soku z limonki/cytryny
sól
pieprz
olej
świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i obrane bataty kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy bataty, cebulę, połowę marchewki i połowę chili. Dusimy około 10 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek zostawiamy do ozdobienia).
Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy. Dodajemy resztę marchewki i gotujemy 4-5 minut.
Gotową zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy kleksem z mleczka, chili i listkami kolendry.
Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
źródło inspiracji
Bardzo smaczna zupa
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńświetny krem, super gładka konsystencja i słodki posmak!
OdpowiedzUsuń