poniedziałek, 2 marca 2015

Flądra smażona

Ostatnio udało nam się zakupić świeże bałtyckie ryby, które jechały do nas przez całą Polskę prosto z kutra :) Oczywiście, wśród zakupionych okazów nie mogło zabraknąć flądry. Zrobiliśmy ją w najprostszy - i naszym zdaniem najsmaczniejszy sposób - obtoczone w mące i usmażone. Podane oczywiście z frytkami i kiszoną kapustą :)


ryba 

SKŁADNIKI

1 flądra na osobę
sól
pieprz cytrynowy
mąka do obtoczenia



 
PRZYGOTOWANIE
flądra 
Flądry oczyszczamy i obcinamy płetwy. Tuszki solimy (białą stronę)  i odstawiamy na kwadrans. Doprawiamy cytrynowym pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na złoto-brązowo na rozgrzanym oleju z obu stron (najpierw skórą w dół). Smacznego :)




flądra

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz