Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodzi
SKŁADNIKI
1 szklanka mleka
2 czubate łyżki ciemnego kakao
(musi być dobrego gatunku)
1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki roztopionego masła
20 g świeżych drożdży
tłuszcz do wysmarowania foremki
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Cukier waniliowy, cukier i kakao mieszamy i zalewamy gotującym się mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder i jajka mieszamy w malakserze na gładką masę. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo pokruszone drożdże, zimne kakao, mąkę przesianą razem z bułką tartą oraz roztopione masło. Kiedy składniki się połączą, przelewamy do foremki wysmarowanej masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Mega! Na pewno będe próbowała upiec!
OdpowiedzUsuń