Jeśli lubicie białą kiełbasę - ta wersja na pewno Wam zasmakuje :)
Możecie wypróbować w Wielkanoc
SKŁADNIKI
1 kg surowej białej kiełbasy
0,5l ciemnego piwa
0,5l wody
2 duże cebule
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
4 goździki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kiełbasę układamy w garnku o szerokim dnie.Zalewamy piwem i wodą. Dodajemy sok
z cytryny, cukier puder i goździki. Cebule kroimy w półplasterki i układamy na kiełbasie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez 80 minut.
Wywar z kiełbasy wraz z cebulą przecieramy przez sito. Z masła i mąki przygotowujemy rumianą zasmażkę i dodajemy połowę wywaru. (Jeśli sos jest za rzadki dodajemy trochę więcej mąki - jeśli utworzą się grudki - możemy zmiksować). Doprawiamy sos do smaku solą
i pieprzem.
Gorące kiełbaski przekładamy do głębokich talerzy i polewamy sosem. Podajemy z pieczywem.
Smacznego :)
Ciekawy przepis, o sosie polskim nigdy nie słyszałam a całość zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńMój mąż jest nią zachwycony :) pozdrawiam
UsuńPycha, bardzo lubimy :))
OdpowiedzUsuń