poniedziałek, 16 marca 2015

Babka cytrynowa

Przepis na babkę  cytrynową to jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest nieskomplikowany, ciasto zawsze się  udaje. Smakuje super orzeźwiająco :) 
Gorąco polecam, do "zwykłej" kawki i od święta :)

babkaSKŁADNIKI
200 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
200 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
cukier puder do posypania
Wielkanoc

PRZYGOTOWANIE

W malakserze ucieramy masło cukrem na gładką masę. Nie przestając mieszać dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu  dodajemy otartą skórkę i sok wciśnięty z cytryny.
Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

przepisy na WielkanocWstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 minut.





Wystudzoną babkę wyciągamy z foremki i posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego :)

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

babka
babka przepis


6 komentarzy:

  1. Witam:)Wczoraj zrobiłam ową babkę...wyszła pyszna:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta, klasyczna babka. A jaka pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę ją piec w keksówce, foremce korytko?

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ta babka, ma dużo masła, więc pewnie jest pyszna.Myslę, aby ją zrobić na te święta, a może ma Pani innego hiciora babkowego???:) :) :)

    OdpowiedzUsuń