środa, 25 lutego 2015

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Pyszna zupa fasolowa z przepisu Mamy z kiełbasą i boczkiem - taką lubimy najbardziej :)

SKŁADNIKI
fasolowa
500 g fasoli Piękny Jaś
laska kiełbasy podlaskiej
150 g boczku wędzonego
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
1 cebula
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
sól, pieprz
majeranek
fasola
PRZYGOTOWANIE

Fasolę moczymy przez noc w garnku zalewając wodą. Uzupełniamy wodę do 1,5l i gotujemy, aż fasola trochę zmięknie. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Następnie wrzucamy warzywa i gotujemy do ich miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy masło i dodajemy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy i rozprowadzamy mąkę.
Dodajemy zasmażkę do zupy i jeszcze parę minut gotujemy. Podajemy zupę z pokrojoną marchewką. Smacznego :)



boczek

zupa fasolowa z kiełbasą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz