Dzisiaj przepis bardzo tradycyjny - roladki wołowe czyli zrazy z boczkiem i ogórkiem
SKŁADNIKI
500 g ligawy - ładnie się rozbija i dusi
4 długie plastry boczku wędzonego
4 małe ogórki kiszone
musztarda
1 cebula
mąka do obtoczenia
sól, pieprz
słodka papryka
olej do smażenia
1 szklanka bulionu
ziele angielskie
liście laurowe
PRZYGOTOWANIE
Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Kładziemy plastry boczku i ogórki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami.
Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony.. Przekładamy zrazy do garnka. Na patelni z pozostałym tłuszczem podsmażamy pokrojoną cebulę. Przekładamy ją do zrazów i podlewamy bulionem. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości - około godzinę. Powstały sos możemy podbić niewielką ilością mąki i śmietany.
Pyszne zrazy gotowe :)
Smacznego :)
wtorek, 24 lutego 2015
Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie ma to jak tradycja. Wyszły wspaniałe i baaardzo apetyczne. :)
OdpowiedzUsuń