w oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :)
SKŁADNIKI
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 duży ziemniak
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
ostra papryka
4-5 listków świeżej mięty
suszony tymianek
kumin
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę płuczemy i moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy do miękkości w garnku na rozgrzanym oleju z masłem. Dodajemy pokrojone
w kostkę marchew i ziemniaka. Zalewamy bulionem i dodajemy odsączoną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, miętę, około pół łyżeczki kuminu i tymianku, szczyptę papryki oraz sól i pieprz - do smaku.
Miksujemy na gładko. Podajemy z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Uwielbiam zupę turecką, ja jeszcze dodaję kaszę bulgur- pycha! :)
OdpowiedzUsuńMuszę w takim razie wypróbować :)
Usuńpozdrawiam
jeszcze takiej zupy nie jadłam ale bardzo mi się podoba połączenie smaków i na pewno wykorzystam przepis:) zupa wyglada bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDzięki , polecam :)
OdpowiedzUsuń