piątek, 13 lutego 2015

Makaron soba z kurczakiem, warzywami i pędami bambusa

Japoński gryczany makaron w towarzystwie kurczaka i warzyw - pyszny i szybki obiad. Soba gotuje się około 3 min., a kurczak z warzywami w woku do 15 minut.
Świetna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków :)

SKŁADNIKI
300g makaronu soba
makaron soba3 ząbki czosnku
pęczek dymki
3 pojedyncze piersi kurczaka
1 czerwona papryka
1 duża marchew
puszka pędów bambusa (225g)
4-5 łyżek oleju sezamowego
5 łyżek sosu sojowego
pieprz
łyżeczka cukru
4 łyżki białego sezamu

PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

danie azjatyckieW woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę pociętą w paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną. 

 W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu.

Gotowego kurczaka podajemy na makaronie - całość posypujemy sezamem. Smacznego :)


kurczak
makaron z kurczakiem
warzywa z kurczakiem





4 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze makaronu soba, całość zapowiada się ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jeszcze nie próbowałam tego makaronu, ale danie wygląda pysznie. Ta więc do zrobienia w najbliższej przyszłości. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak wykwintnie! Nie dość, że taki ładny makaron to jeszcze tak elegancko posypane sezamem. Bardzo mi się podoba.
    U mnie bardziej polsko i tradycyjnie :P W związku z tym aktualnie trwa konkurs. Do wygrania książka kulinarna lub publikacje w 3 językach na temat kuchni regionalnej. Zadanie do wykonania wręcz banalne. Serdecznie zapraszam!
    http://cynamon.blogujaca.pl/2015/02/15/moja-kuchenna-piatka-kuchnia-tradycyjna/

    OdpowiedzUsuń