SKŁADNIKI
4 duże cebule
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
6 kromek chleba tostowego
czosnek granulowany
ulubione zioła - majeranek i tymianek
lub oregano i bazylia,
albo zioła prowansalskie
100g startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebule pokrojone w krążki. Podsmażamy na średnim ogniu przez kwadrans. Pilnujemy , by cebula pozostała jasnożółta. Oprószamy mąką i mieszamy przez 2-3 minuty na małym ogniu . Cebulę przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy cebulę. Doprawiamy czosnkiem i ziołami. Podsmażamy do chrupkości.
Gotową zupę miksujemy. Podajemy gorącą.
Dodajemy grzanki i posypujemy startym serem. Smacznego :)
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPychota, moja mama taką robiła a ja kompletnie o niej zapomniałam
OdpowiedzUsuń