wtorek, 13 stycznia 2015

Tort orzechowy (bez mąki)


Wspaniały, mocno orzechowy łatwy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :)

SKŁADNIKI  I PRZYGOTOWANIE
tort
CIASTO:
300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu
8 jajek
250g cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy  proszek do pieczenia, bułkę tartą i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową.
Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut.
tort











kremKREM:
200g masła
1 jajko 
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki ciemnego kakao

Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy do masła, miksujemy dodając kakao.


POLEWA:
1,5 tabliczki czekolady
6 łyżek mleka

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem, mieszamy, uzyskując gładką polewę.


Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. Przekładamy kremem.  Smarujemy przestudzoną polewą i ozdabiamy połówkami orzechów. Wstawiamy na godzinę do lodówki. 
Smacznego :)

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!






tort



tort


torttort




41 komentarzy:

  1. Małgosiu moja mama piecze taki tort. Co tu dużo mówić jest pyszny, najlepszy na świecie. U nas jeszcze obowiązkowo z masą orzechową, bo wszyscy jesteśmy orzechowymi maniakami :)) Pozdrawiam Cię serdecznie i najlepsze życzenia dla męża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest pyszny, życzenia przekażę, dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. genialnie pyszne, a prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję, bo bardzo smakowicie wygląda, a jeszcze lepiej musi smakować! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, taki intensywnie orzechowy musiał smakować wybornie :)
    Najlepszy życzenia dla jubilata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z bułką tartą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy do utartego masła, wraz z proszkiem i orzechami. Już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi :) pozdrawiam

      Usuń
  6. Ja zamiast bułki dodaję zmiksowane herbatniki lub biszkoptowe ciastka. Ciasto jest lekkie i puszyste, nigdy nie opada. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniale wyglada, oczami by sie jadlo.. gratuluje super wypieku,, odwaze sie tez sprobowac takiz zrobic)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort wygląda pysznie :) Mąż niedługo ma urodziny i na pewno wypróbuję ten przepis :) Mam tylko jedno pytanie : mogę go przełożyć dodatkowo wiśniami? dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wiśnie będą super pasować, pozdrawiam

      Usuń
  9. Ja do masy dodaję spirytus-wyśmienicie smakuje taka masa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja ten przepis mam od babci i piekę ten tort od 45 lat ale odrobinę zmieniam.Dodatkowo piekę jedną warstwę kokosową i bezę,robię zawsze masę kawową,dodatkowo wkładam wiśnie z konfitury.Robię często na urodziny i na wesela.Niebo w buzi.Smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką właśnie wersję znam, z warstwą kokosową, także od babci. Jestem conajmniej trzecią spadkobierczynią tego cuda. Obowiązkowa pozycja na Boże Narodzenie w mojej rodzinie. Polecam, uwielbiam

      Usuń
    2. Moja teściowa robiła taki tort z masą kokosową, eksperymentowałam ale nie mam pojęcia jak robiła tą kokosową masę, nie zdążyłam zapytać :( To stary wpis ale gdyby Pani przez przypadek przeczytała to bardzo proszę o przepis babci...

      Usuń
  11. Wygląda pysznie, dlatego mam zamiar upiec go na urodziny mamy :D
    Mam pytanie odnośnie ciasta. Jest one wilgotne czy bardziej suche? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie jest jakoś specjalnie suche, ale można je trochę naponczowac, jeśli wolicie wilgotne , pozdrawiam

      Usuń
    2. Dobrze jest nasączyć ponczem z amaretto ja robię krem czekoladowy i dodaje wiśnie z nalewki jest pyszny,

      Usuń
    3. Musi byś bardzo smaczny , pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Witam
    Wszystko OK tylko czy piekarnik z termoobiegiem czy góra dół

    OdpowiedzUsuń
  13. Skąd wziąć mielone orzechy? Można kupić czy trzeba jakimś domowym sposobem je zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je zmielic w blenderze , albo wsadzić do woreczka i potraktować tluczkiem do mięsa :)

      Usuń
    2. Jak sama nazwa wskazuje trzeba je zmielić /dodam że łuskane/.
      Do masy też można dodać orzechy, będzie bardziej orzechowy tort, ale koniecznie trzeba kropić alkoholem tak jedno jak i drugie

      Usuń
  14. Drobna uwaga - nie pisz w tytule, że to tort bez mąki, bo w bułce tartej też jest mąka. Ja piekę bez bułki, z samych mielonych orzechów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, już kiedyś miałam to zaznaczyć i zapomniałam :) ale masz rację - bułkę można też pominąć

      Usuń
  15. No nie, ale obłęd! <3 Teraz mam na niego smaka!

    OdpowiedzUsuń
  16. W mojej rodzinie znany i bardzo lubiany z masą kawową- pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie piekę ten tort z małymi zmianami czyli bez bułki tartej i z cukrem dark muscovado. Ale na tortownicę 24cm to masy mam po brzegi więc mam nadzieję że się nie wyleje. I że wyjdzie pycha��. Dam znać��

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam,właśnie go robię, ciasto wyszło piękne, czy to co podgrzewać w rondelku ma zgestnieć jak budyń czy tylko być ścięte, pozdrawiam,uwielbiam Pani przepisy, wszystko pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niech troszkę zgęstnieje :) pozdrawiam i dziękują za dobre słowo :)

      Usuń
  19. Tam nie ma mowy o maśle w przepisie???

    OdpowiedzUsuń
  20. Przecież tarta bułka to z mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tylko 2 łyżki i można zamienić np na panier z ciecierzycy 😁 po co się przyczepić?

      Usuń