SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE
CIASTO:
300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu
8 jajek
250g cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową.
Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut.
KREM:
200g masła
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki ciemnego kakao
Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy do masła, miksujemy dodając kakao.
POLEWA:
1,5 tabliczki czekolady
6 łyżek mleka
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem, mieszamy, uzyskując gładką polewę.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. Przekładamy kremem. Smarujemy przestudzoną polewą i ozdabiamy połówkami orzechów. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Małgosiu moja mama piecze taki tort. Co tu dużo mówić jest pyszny, najlepszy na świecie. U nas jeszcze obowiązkowo z masą orzechową, bo wszyscy jesteśmy orzechowymi maniakami :)) Pozdrawiam Cię serdecznie i najlepsze życzenia dla męża :)
OdpowiedzUsuńOj jest pyszny, życzenia przekażę, dziękuję i pozdrawiam :)
Usuńgenialnie pyszne, a prezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNa pewno wypróbuję, bo bardzo smakowicie wygląda, a jeszcze lepiej musi smakować! :)))
OdpowiedzUsuńSmaczny jest bardzo , polecam i pozdrawiam :)
UsuńMmm, taki intensywnie orzechowy musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy życzenia dla jubilata :)
Dziękuję przekażę:) pozdrawiam
Usuńa co z bułką tartą?
OdpowiedzUsuńDodajemy do utartego masła, wraz z proszkiem i orzechami. Już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi :) pozdrawiam
UsuńJa zamiast bułki dodaję zmiksowane herbatniki lub biszkoptowe ciastka. Ciasto jest lekkie i puszyste, nigdy nie opada. Smacznego.
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglada, oczami by sie jadlo.. gratuluje super wypieku,, odwaze sie tez sprobowac takiz zrobic)
OdpowiedzUsuńTort wygląda pysznie :) Mąż niedługo ma urodziny i na pewno wypróbuję ten przepis :) Mam tylko jedno pytanie : mogę go przełożyć dodatkowo wiśniami? dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że wiśnie będą super pasować, pozdrawiam
UsuńJa do masy dodaję spirytus-wyśmienicie smakuje taka masa.
OdpowiedzUsuńJa ten przepis mam od babci i piekę ten tort od 45 lat ale odrobinę zmieniam.Dodatkowo piekę jedną warstwę kokosową i bezę,robię zawsze masę kawową,dodatkowo wkładam wiśnie z konfitury.Robię często na urodziny i na wesela.Niebo w buzi.Smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńTaką właśnie wersję znam, z warstwą kokosową, także od babci. Jestem conajmniej trzecią spadkobierczynią tego cuda. Obowiązkowa pozycja na Boże Narodzenie w mojej rodzinie. Polecam, uwielbiam
UsuńMoja teściowa robiła taki tort z masą kokosową, eksperymentowałam ale nie mam pojęcia jak robiła tą kokosową masę, nie zdążyłam zapytać :( To stary wpis ale gdyby Pani przez przypadek przeczytała to bardzo proszę o przepis babci...
UsuńWygląda pysznie, dlatego mam zamiar upiec go na urodziny mamy :D
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie ciasta. Jest one wilgotne czy bardziej suche? ;>
Ciasto nie jest jakoś specjalnie suche, ale można je trochę naponczowac, jeśli wolicie wilgotne , pozdrawiam
UsuńDobrze jest nasączyć ponczem z amaretto ja robię krem czekoladowy i dodaje wiśnie z nalewki jest pyszny,
UsuńMusi byś bardzo smaczny , pozdrawiam :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńWszystko OK tylko czy piekarnik z termoobiegiem czy góra dół
Bez termoobiegu. Góra i dół, pozdrawiam
UsuńSkąd wziąć mielone orzechy? Można kupić czy trzeba jakimś domowym sposobem je zrobić?
OdpowiedzUsuńMożna je zmielic w blenderze , albo wsadzić do woreczka i potraktować tluczkiem do mięsa :)
UsuńJak sama nazwa wskazuje trzeba je zmielić /dodam że łuskane/.
UsuńDo masy też można dodać orzechy, będzie bardziej orzechowy tort, ale koniecznie trzeba kropić alkoholem tak jedno jak i drugie
Drobna uwaga - nie pisz w tytule, że to tort bez mąki, bo w bułce tartej też jest mąka. Ja piekę bez bułki, z samych mielonych orzechów.
OdpowiedzUsuńRacja, już kiedyś miałam to zaznaczyć i zapomniałam :) ale masz rację - bułkę można też pominąć
UsuńNo nie, ale obłęd! <3 Teraz mam na niego smaka!
OdpowiedzUsuń:) trzeba zrobić :)
UsuńW mojej rodzinie znany i bardzo lubiany z masą kawową- pyszny!!!
OdpowiedzUsuńna pewno pyszny! :) pozdrawiam
UsuńWłaśnie piekę ten tort z małymi zmianami czyli bez bułki tartej i z cukrem dark muscovado. Ale na tortownicę 24cm to masy mam po brzegi więc mam nadzieję że się nie wyleje. I że wyjdzie pycha��. Dam znać��
OdpowiedzUsuńWitam,właśnie go robię, ciasto wyszło piękne, czy to co podgrzewać w rondelku ma zgestnieć jak budyń czy tylko być ścięte, pozdrawiam,uwielbiam Pani przepisy, wszystko pyszne :-)
OdpowiedzUsuńniech troszkę zgęstnieje :) pozdrawiam i dziękują za dobre słowo :)
UsuńTam nie ma mowy o maśle w przepisie???
OdpowiedzUsuńJest masło w składnikach kremu :)
UsuńPrzecież tarta bułka to z mąki.
OdpowiedzUsuńAle tylko 2 łyżki i można zamienić np na panier z ciecierzycy 😁 po co się przyczepić?
UsuńTort super 🏆🥇
OdpowiedzUsuń