Pyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ? Oceńcie sami - nam baardzo smakowało.
Sałatka w tej wersji może spokojnie pełnić funkcję obiadu dla dwóch osób :)
SKŁADNIKI (1/2 sałatki - porcja obiadowa to 370 kcal)
garść rukoli
garść szpinaku "baby"
1/2 główki niewielkiej sałaty lodowej
duża pierś z kurczaka
oliwa czosnkowa
świeży lub suszony tymianek
oliwa/olej do smażenia
oliwa czosnkowa (przepis tu)
sól
pieprz
sok z cytryny
3 kromki chleba tostowego z pełnego ziarna
gałązka pomidorków cherry
100ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
twardy żółty ser do posypania
PRZYGOTOWANIE
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (suszonym lub posiekanym świeżym) i dwiema łyżeczkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy kurczaka na dużym ogniu na złoto-brązowo.
Szpinak, rukolę i drobno porwaną/posiekaną sałatę mieszamy. Pomidorki cherry kroimy na połówki.
Przygotowujemy dressing- jogurt mieszamy z musztardą, 2 łyżeczkami czosnkowej oliwy
i kilkoma kroplami soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kromki chleba tostowego kroimy w drobną kostkę, podsmażamy kilka minut na patelni polewając oliwą czosnkową.
Zieloną mieszankę rozdzielamy na 2 talerze, układamy kawałki kurczaka i połówki pomidorków. Posypujemy startym żółtym serem i grzankami.
Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Polewamy dressingiem. Smacznego :)
1 porcja - 370 kcal
- białko 31,4 g
- tłuszcz - 16 g
- węglowodany - 26,6 g
- błonnik - 4,8 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
piątek, 16 stycznia 2015
Sałatka Cezar ze szpinakiem i rukolą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz