piątek, 30 stycznia 2015

Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego

Fit faworki !!!
Świetny i prosty przepis na faworki, które wyjdą każdemu :)
Błyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. 
To taki przepis na chrust w wersji light ;)  Wykonanie mojego Męża :)

 


SKŁADNIKI
opakowanie ciasta francuskiego 
cukier puder 







PRZYGOTOWANIE
chrust z ciasta francuskiego 
Rozwijamy ciasto francuskie. Nożem lub radełkiem kroimy ciasto wzdłuż na ok.2.5 centymetrowe paski. Każdy pasek przekrawamy na 3 części (najlepiej po skosie). Nacinamy po środku
i przekładamy jeden koniec przez dziurkę. 


łatwy chrust



Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (wychodzą 2 blachy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut, aż się zrumienią. 





Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Pyszne lekkie faworki gotowe -smacznego :)

Zapraszam  też na faworki Babci Stasi,   proste pączki z serka homogenizowanego    szybkie pączki z ricotty oraz paczki z marmoladą , łatwe faworkiekspresowe pączki bananowe  
a także tureckie pączki

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
 
prosty chrustszybki chrust
przepisy na tłusty czwartek








16 komentarzy:

  1. Polecam, są szybciutkie i smaczne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. napewno jutro spróbuje własnie dzis zakupiłam ciasto francuskie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone faworki i jeszcze z ciasta francuskiego? nie słyszałam. Ale muzę spróbować. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrazeniem za pomysł sama bym nie wpadła na to.Jeśli jeszcze tak smakują ? Wielkie dzieki na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Są pyszne , polecam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj, tę takie robię paru lat i rok temu postanawiałam też tą wersję umieści u siebie. Ciacha są szybkie w wykonaniu i zjadaniu:-) i super kruche, jak na tego typu ciacho przystało:-)
    Jak znajdziesz chwilkę to zapraszam do mnie:-) http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/francuskie-faworki.html

    OdpowiedzUsuń
  7. :) ostatnio jak robiłam parówki w cieście francuskim to zostało mi ciasto. A że teściowa nie je mięsa to z końcówki ciasta zrobiłam właśnie takie faworki :) Mnie niestety nic nie zostało do spróbowania bo teściowa się zajadała, aż uszy się trzęsły - z tego wnioskuję, że smaczne :) Ale jak patrzę na zdjęcia to aż mi ślinka cieknie więc dzisiaj zrobię! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro kupię ciasto i wypróbuję .Ciekawa jestem czy takie dobre ,napiszę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy nie będą one za suche i czy trzeba dodać jakiś tłuszcz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są suche - chrupiące i smacznego - nie potrzebują więc dodatkowego tłuszczu :) pozdrawiam

      Usuń
  10. Super przepis właśnie zrobiłam i są wyśmienite. Dziękuję bardzo pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń