Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :)
Przygotowanie takiej oliwy jest niezmiernie proste.
Wystarczy kilka wyparzonych i osuszonych zamykanych butelek (najlepiej ciemnych), oliwa extra virgine, kilka ząbków czosnku, ostre suszone papryczki, gałązka rozmarynu i kolorowy pieprz.
Na butelkę 350-500 ml:
Oliwa czosnkowa - około 4-5 ząbków czosnku - 2-3 ząbki czosnku wrzucamy całe obrane, resztę drobno siekamy - zalewamy oliwą.
Oliwa z rozmarynem - gałązkę rozmarynu i około 10 ziarenek kolorowego pieprzu zalewamy oliwą.
Oliwa z pikantnymi paprykami - 3-4 suszone papryczki przekrawamy na pół i wraz z pestkami umieszczamy w butelce - zalewamy oliwą.
Oliwę najlepiej przechowywać
w chłodnym i ciemnym miejscu.
Zawsze obiecuje sobie, ze zrobie butelke takiej oliwy!
OdpowiedzUsuńI zawsze na obietnicach sie konczy...
Chyba jednak warto pokonac lenistwo...
:)
Pewnie, że warto - a robi się ją naprawdę szybko :) pozdrawiam
Usuńśliczne buteleczki... ja zawsze rezygnuję z własnoręcznego robienia smakowej oliwy ze względu na brak właśnie buteleczek... nie mam w czym:( możesz zdradzić gdzie kupiłaś swoje?
OdpowiedzUsuńTeż miałam ten problem, w końcu moje butelki upolowałam w sieciowym szmateksie -Robanie w cenach 3-5 pln za sztukę :)
UsuńNamówiłaś mnie! pędzę do Robana ;)
UsuńA czosnek sie nie zepsuje?nie trzeba podgrzewac ?
OdpowiedzUsuńJeżeli będziemy przechowywać oliwę bardzo długo - to może ona zgorzknieć od czosnku - wtedy należy ją po 2-3 tygodniach, gdy nabierze "mocy" przecedzić. U nas schodzi w parę tygodni i czosnek nigdy się nie popsuł, pozdrawiam :)
UsuńCzy zioła dajemy świeże czy suszone ?
OdpowiedzUsuńNajlepiej świeże, wtedy oliwa będzie naprawdę aromatyczna, pozdrawiam
Usuńa jakiej oliwy używasz
OdpowiedzUsuńUżywam casa de Azeite z biedronki, naprawdę smaczna i bardzo atrakcyjna cenowo :)
Usuń